miercuri, 14 decembrie 2011

MENIU DE POST (VEGETARIAN)

In aceasta perioada poate v-ati plictisit de zacusca, fasole batuta si salata de vinete si aveti nevoie de o variatie. Iata in continuare un meniu gustos, fiecare dintre feluri avand indicata si varianta «de dulce » :
  • Supa crema de broccoli cu crutoane picante
  • Ceapa umpluta in sos de rosii
  • Mere coapte, cu miez de migdale si stafide, in sos de portocale
Sugestie : Incepeti cu ceapa umpluta, ne va ramane o parte din ceapa, pe care o vom folosi la supa !
Spre ajutor, in retete am indicat si cantitatile aproximative ale legumelor folosite. 

Supa crema de Broccoli cu Crutoane picante


1 capatana mica de broccoli sau broccoli congelat (400-450g)
2 cartofi medii (300g)
2 cepe galbene medii (200g) (folosim mijlocul cepelor, de la reteta ceapa umpluta, de mai jos)
1 bucata mica radacina de telina (40 g) (optional)
3 linguri ulei
Sare, piper
Chili (optional)
Timp de preparare : cca 40 min

 Intr-o oala de 2L se pun la fiert  cca 0,5 L apa, cu putina sare. Cand apa clocoteste se adauga ceapa taiata bucati mari (fiecare ceapa in 4 sferturi) si telina taiata in 3-4 bucati, iar dupa cca 10 min cartofii curatati de coaja, taiati cuburi medii. Se indeparteaza spuma care se formeaza dupa ce am adaugat cartofii (cateva min de la reinceperea fierberii)  si se adauga buchetelele de broccoli (la broccoli crud se pun numai buchetelele si codita lor care e frageda, fara tulpina tare a buchetului). Aveti pregatita apa fierbinte intr-un alt vas si daca e cazul completati lichidul din oala de supa, astfel incat legumele sa fie acoperite de apa, dar sa nu depaseasca  legumele. Dupa reinceperea fierberii se mai lasa 20 min. Se da oala de-o parte de pe foc.
Mixati legumele fierte in blender cu putina zeama de supa si adaugati treptat restul de zeama, pana se obtine consistenta dorita. Consistenta trebuie sa fie ca o smantana mai fluida (iar daca vi se pare prea consistenta, mai puteti adauga putina apa clocotita).
Potriviti de sare ; adaugati uleiul (v poza) si puneti oala iar pe foc, ca sa mai dea cateva clocote.
Se poate servi picanta (cu piper, chili proaspat rasnite) sau cu crutoane picante.
Varianta care nu este de post –se inlocuieste uleiul cu unt si smantana . Decorarea ramane la inspiratia fiecaruia…. :)) si distractia celor mici, care privesc cum se topeste untul si se amesteca smantana !

Crutoane picante pentru supa
Cateva felii de paine (mai veche), taiate de cca 1 cm grosime
Sare, piper, chili (boia iute)
Timp preparare : cca 15 min

Se pregatesc la cuptor, in paralel cu fierberea supei. Feliile de paine se taie in cubulete ; acestea se amesteca intr-un castron cu foarte putin ulei de masline (fara sa se imbibe !), cu un praf de sare, piper, chili. Crutoanele se pun intr-un vas rezistent, in cuptorul fierbinte, la foc mic pentru 5 min si apoi oprim focul si se mai lasa 5-10 min in cuptorul inchis- trebuie sa fie uscate si rumenite foarte usor (verificati, functie de cuptor).


Ceapa umpluta in sos de rosii
4 cepe mari (500g)
1 ardei capia mare (90g)
1 morcov mare (100g)
4 linguri orez
½ lingura amestec de legume deshidratate (optional- gen "Mirodenia")
3 lingurite bulion rosii
1 legatura marar proaspat (optional)
1 legatura patrunjel proaspat (optional)
Ulei (3-4 linguri)
Sare, piper
Timp necesar :  30 min + 50 min cuptor


Cepele se curata, se spala si se taie pe jumatate. Pentru fiecare ceapa, pastram cele mai mari 2 foi (nu le dezlipim intre ele) ; se scot restul de foi, impingand dinspre exterior in locul unde au fost «mustatile» cepei, si respectiv «codita» .
Din foile scoase, cca 100g se toaca marunt, restul  (cca 180-200g) se pun de-o parte (se vor folosi la supa).
Se incing 2 linguri ulei intr-o cratita, se caleste ceapa pana devine translucida, se adauga orezul, ardeiul taiat cubulete, care se calesc 1 min. Se toarna apa fierbinte (de 4 ori cantitatea de orez), morcovul taiat bucatele mici si amestecul de legume deshidratate. Se fierb 15 min. Se iau de pe foc, se amesteca cu mararul tocat.
Bulionul se dilueaza intr-o cana mica cu apa fierbinte. Se toarna bulionul in vasul pentru cuptor ; in acest vas se aseaza cepele umplute cu orezul cu legume.Restul de ulei (2 linguri) se toarna foarte putin pe fiecare umplutura. Se coc 50 min, la foc mic.

Se obtin 4 portii ; se servesc fierbinti, cate 2 jumatati de ceapa umpluta de persoana cu putin sos si presarate cu marar si/sau patrunjel proaspat tocat.

Varianta "de dulce": se caleste orezul in unt si se pune putin unt si cascaval ras pe fecare umplutura inainte de a introduce cepele in cuptor.



Mere coapte, cu miez de migdale si stafide, in sos de portocale

5 mere mari (ex. Jonathan, Golden)
3 portocale medii (500g)
1 lamaie
50 g samburi de migdale (macinati)
4 linguri stafide (rase)
5 linguri* miere (salcam)
5 frunze de menta proaspata (optional)
Timp de realizare: 15 min+ 45 min copt


Vasul in care se vor coace merele la cuptor se alege astfel incat pe cat posibil merele sa stea sprijinite intre ele, cat si de marginile vasului. Se stoarce sucul de la cele 3 portocale (mie mi-au rezultat 250 ml) si se pune intr-un castron. Se stoarce lamaia; folosim 3 lingurite din zeama de lamaie, pe care le turnam si pe ele in castronul in care este zeama de portocale.

Se taie un capac la cca 1/3 de codita marului care se pune de-o parte, nescobit. Restul marului se scobeste in mijoc, pentru inlaturarea casutei cu seminte (puteti folosi pentru scobit o scafa mica de inghetata sau incizie circulara cu un cutit si scobit cu lingurita) si fara a ajunge la baza (sa ramana min 1 cm pana la baza si peretii marului). Se umezesc in interior merele scobite cu amestecul de suc de lamaie si portocale si se scurge surplusul la loc in castron. Se retin 4 linguri din acest amestec, restul se amesteca cu 3 linguri de miere (se gusta amestecul, sa fie dulce) si se toarna in vasul pentru cuptor.

Samburii de migdale (daca nu aveti cantar, 1 sambure are cca 1g) macinati, se amesteca cu 4 linguri din amestecul din castron, 2 linguri miere, menta tocata, 4 linguri stafide (amestecul trebuie sa fie fluid si dulce) . Aceasta umplutura se pune in scobiturile merelor si se acopera cu capacele de mar. Merele se aseaza in vasul teromorezistent, peste amestecul de suc portocale-lamaie-miere.

Se pune vasul in cuptorul incins pentru 45-50 min la foc mic, pana cand capacele merelor vor  capata o nuanta ruginie (verificati, functie de cuptor).

Merele coapte se servesc fierbinti, cu putin sos din vas.


Varianta care nu este de post : serviti cu frisca dulce batuta.

*- cantitatea de miere necesara poate varia in functie de dulceata merelor si portocalelor. 

Puteti inlocui migdalele cu nuci.

Cu restul de suc de lamaie, pregatiti o citronada, care se potriveste foarte bine cu meniul de mai sus!



Pofta buna! 

Un comentariu: