duminică, 4 decembrie 2011

BINE ATI VENIT!

Bine ati venit pe acest site!
Daca sunteti aici inseamna ca avem un interes comun, sa pregatim retete usoare si gustoase.
Ce surse folosesc? Retetele sunt culese de peste tot: carti de bucate, "caietul de retete al mamei" (cred ca orice mama are asa ceva :)), trimise de prieteni, cautate pe internet si unele  inventate sau adaptate de mine.
La majoritatea retetelor am indicat si timpul de preparare, daca s-ar prepara individual, insa daca va hotarati sa pregatiti mai multe feluri in paralel (sau un meniu), operatiile se pot intrepatrunde, astfel incat in cca 2-2 1/2 h sa pregatiti totul, iar in unele cazuri chiar mai repede.
Cititi retetele, vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si incepeti cu operatiile care necesita timpul cel mai indelungat, ca de ex. fierberea carnii, timp in care pregatiti legumele, cand e cazul fierbeti legumele, pregatiti garniturile, ungeti tava de copt pentru prajitura, amestecati cand se poate, componentele pentru prajitura etc.

Asadar, fiind primul material postat, explicatiile sunt mai ample, spre a fi cu usurinta urmarite.
Astfel, pentru astazi, avem urmatorul meniu :
  • Supa limpede de pui cu legume
  • Salata de pui cu cartofi
  • Clatite cu dulceata de struguri

Supa limpede de pui cu legume

3 morcovi medii
2 cepe medii
(optional : 1 radacina patrunjel medie)
telina radacina (echivalentul cantitativ al unei  jumatati de ceapa medie)
1 ardei gras mic (sau jumatate din unul mediu)
1 piept mic pui cu os (si piele)
1  lamaie
1 legatura medie de patrunjel verde (optional cateva frunze de leustean)
sare, piper
Timp de realizare :  cca 1 ora.
Se spala carnea de pui. Daca nu vreti sa fierbeti si pielea, aceasta se indeparteaza astfel incat sa pastram grasimea de sub piele.
Se pune apa la fiert intr-o oala de 2L, cu putina sare . Cand apa fierbe se introduce carnea de pui, astfel incat apa sa acopere carnea.  Focul mic, oala acoperita partial cu capac, sa fiarba cu clocote mici, cca 20 min. Se indeparteaza foarte bine, cu o spumiera, spuma care se formeaza la suprafata lichidului.
In acest timp se spala, curata si taie legumele cubulete, in dimensiuni cat mai egale : telina, ceapa, radacina patrunjel, morcovii, ardeii. Dupa 20 min, in oala in care fierbe carnea, se adauga telina si ceapa. Dupa inca 10 minute se adauga morcovii si ardeiul. Se lasa sa fiarba inca 20 min. la foc mic.
Se scoate pieptul fiert de pui, pe un tocator ; se taie cubulete cat zarurile (folositi un cutit foarte bine ascutit, altfel carnea se va sfarama). 
[Puteti pastra carnea de pui fiarta in supa pentru a pregati Salata de cartofi si pui_vezi in continuare]
Daca este necesar, se completeaza lichidul din oala cu apa fierbinte pana la 2 L. Se mai dau 2-3 clocote.
Oala se ia de pe foc ; se adauga frunze de patrunjel verde tocat. Cand s-a racit putin, dupa cca 15 min, se acreste cu zeama stoarsa de la ½ lamaie, se pipereaza si sareaza dupa gust. Daca este necesar, se mai pune inca putina zeama de lamaie (pana ce supa are un gust usor acrisor).
Se serveste fierbinte.


Salata de cartofi si pui 

1 piept fiert de pui cca 250g (pieptul de pui folosit pentru a face supa de mai sus sau un piept de la pui rotisat)
4 castraveti murati cornichon (medii)
4 cartofi (medii)
2 ardei capia (medii) proaspeti
2 lingurite mustar iute
ulei masline cca 100-150 ml
1 legatura patrunjel verde
sare, piper
  
Se pune apa la fiert cu putina sare. Cartofii spalati, curatati de coaja, taiati cuburi mari, iar spalati, se pun in oala cu apa care fierbe.  Apa trebuie sa acopere cu minim 2 cm cartofii din oala. Oala se acopera partial cu un capac. Se fierbe la foc mic. Se indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata apei.
In timp ce cartofii fierb pregatim restul ingredientelor : se toaca cubulete pieptul de pui, ardeii capia (spalati si curatati de codita si seminte) se toaca in betisoare scurte.
Castravetii murati se taie rondele subtiri.
Se spala si aleg frunzele de patrunjel ; se toaca.
Dupa 20 min se verifica daca cartofii sunt fierti ; in cazul in care nu sunt inca fierti, se mai tin putin pe foc, pana la fierberea completa, dar fara sa fiarba excesiv si sa devina sfaramiciosi.
Se scurge apa, iar cartofii fierbinti se pun intr-o salatiera (sau vas mare) ; imediat se adauga uleiul de masline (100 ml) si castravetii tocati, se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Vasul se acopera cu un capac sau farfurie. Peste cca 10 min, se adauga ardeiul capia, mustarul, sare si piper, se amesteca usor, daca mai este necesar se mai adauga putin ulei, si se gusta sa fie potrivit de condimentati. Se pune la loc capacul. Se lasa sa se raceasca cu capacul pus pe vas.
Cand s-a racit, se presara cu patrunjelul tocat; acesta se poate amesteca in toata compozitia.
Este mai buna dupa ce a stat cateva ore la frigider ; dupa racire se pastreaza la frigider.
Se obtin cca 6 portii.
Timp de preparare cca 30 min.


Clatite cu dulceata de struguri si frisca

2oua
100 g faina
1/2 L lapte
varf cutit sare
ulei sau unt pentru uns tigaia
dulceata (de struguri)
frisca batuta
Se obtin cca 8-10 clatite.

Eu am folosit 5 oua si cantitati proportionale din celelalte ingrediente si am obtinut 26 de clatite in tigaie cu diametrul de 22 cm.
Dupa ce s-au racit, le-am tinut in frigider acoperite cu folie transparenta, neumplute si le-am reincalzit in tigaia incinsa cu putin unt sau ulei in momentul in care le-am servit.
In frisca am adaugat 1-2 picaturi de esenta de rom, pentru un plus de aroma.


Ouale, cu sarea si faina se amesteca bine cu telul manual sau cu mixerul, apoi se adauga laptele, turnand cate putin si amestecand pentru omogenizare. Se obtine o compozitie ca o smantana subtire. Preferabil se lasa in repaus compozitia min. 20 min (daca o pregatiti mai devreme, o puteti lasa in frigider pana in momentul in care prajiti clatitele).
                   
Dupa repaus, se amesteca bine compozitia, iar daca s-a ingrosat, se poate subtia cu putina apa gazoasa sau lapte.
Se incinge tigaia unsa cu putin ulei sau unt si se toarna cu un polonic mediu, astfel incat sa se acopere fundul tigaii cu un strat subtire. Se tine fiecare clatita cca 1 min pe fiecare parte, pana capata o culoare auriu-maronie. 

Pentru a le intoarce, puteti folosi o paleta de lemn. 

Se umple fiecare clatita cu cca 3-4 boabe de dulceata de struguri si putin sirop; se pot presara cu cateva picaturi de sirop de dulceata dupa ce au fost impaturite. Se servesc fierbinti, cu frisca batuta.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu