miercuri, 21 decembrie 2011

AL 2-LEA MENIU DE POST (VEGETARIAN)

Saptamana aceasta, cei mai multi dintre noi cumparam cadouri, facem curatenie, aranjam bradul si decoram casa. Deci, avem putin timp la dispozitie pentru a gati… - o alternativa ar fi sa cumparam ceva gata preparat de la magazin… sau sa pregatim, rapid si usor, cateva feluri foarte gustoase. 
Chiar daca nu aveti mult de lucru efectiv, pentru una dintre retete este nevoie de un timp pentru hidratarea boabelor, pe care este bine sa-l luati in calcul.

Ingredientele sunt usor de procurat si se gasesc in magazinele mai marisoare. 

Astfel, meniul nostru de astazi arata astfel :
  • Humus  (pasta de naut)
  • Ciorba de linte
  • Salam de biscuiti cu rahat de trandafiri, portocale si stafide galbene

Humus (pasta de naut)

3 cutii de naut fiert (o cutie de 450 ml; contine 240 g naut boabe)
3-4 linguri Tahini (optional)- pasta de susan
Boia iute (1 ligurita)  
Piper (1 /2 lingurita)
Usturoi zdrobit (3-4 lingurite)
Zeama 1/2 lamaie (5-6 lingurite suc)
Sare, Ulei (de preferat de masline)
Boia dulce 1 lingurita (pentru decor)
Menta proaspata – cateva crengute (optional)
Timp de pregatire : 10 min.

Nautul fiert, in cutie, se gaseste in magazinele mai marisoare, in super-magazine, la raionul cu conserve de mazare, fasole boabe etc. Alegeti conservele care contin doar naut, apa si sare, fara conservanti. Tahini il gasiti la borcan in zona de produse exotice din super-magazine sau la magazinele cu specific arabesc.
Pastram sucul de la 2 conserve intr-un castron. Boabele de naut scurse se mixeaza in blender cu sucul pastrat (puneti prima data sucul de la 1 cutie si jumatate; mixati; daca e necesar, mai adaugati suc dupa ce ati adaugat si restul ingredientelor – mai putin boiaua dulce si menta- si le-ati amestecat cu nautul). Adaugati ulei la fel ca pentru fasolea batuta, amestecati. Gustati si mai condimentati (boia, piper, usturoi), in functie de gustul dvs.

La sfarsit presarati boia dulce pe humus si cateva frunze de menta proaspata.
Daca doriti mai putin iute, inlocuiti o parte sau total boiaua iute cu dulce.
Este mai bun dupa cateva ore, in care a stat la frigider.

Se obtin 6-8 portii.

Sugestii de servire : cu paine proaspata coapta pe vatra si masline in ulei.



Ciorba de linte
500 g linte boabe
5-6 morcovi medii
2 cepe medii
1 radacina patrunjel
1 bucatica radacina telina (optional)
Sare
Piper (optional)
Legume deshidratate (1/2 lingura)– gen "Mirodenia"(optional)
1 legatura patrunjel  verde

Se obtin 4 L ciorba (Adaptati cantitatile functie de cantitatea de ciorba dorita).

Timp de prepararare: 10 min pregatire +40 min fierbere (considerati si 4 ore in prealabil pentru hidratarea boabelor)

Puneti intr-o oala incapatoare boabele de linte cu apa rece, astfel incat sa fie acoperite (apa sa depaseasca boabele cu minim 4 degete ; boabele se vor hidrata si umfla). Verificati dupa un timp, sa fie apa suficienta peste boabe ; mai adaugati daca e necesar. Dupa cca 4 ore, se scurge apa si se toarna peste boabe apa fierbinte, se presara putina sare. Se pune la fiert, la foc mic.
Boabele de linte sunt de diferite culori. Eu am folosit de culoare verde; pe ambalaj se indicau 40 min fierbere.
Dupa 10 min de la inceperea fierberii adaugati ceapa, telina si radacina de patrunjel taiate cubulete mici ; dupa inca 10 min, morcovii taiati rondele subtiri si amestecul de legume deshidratate.
La sfarsitul fierberii potriviti dupa gust de sare, piper, adaugati 4 linguri ulei si dati inca cateva clocote.
Se serveste fierbinte, presarata cu frunzulite de patrunjel verde.

Varianta «de dulce » : se serveste cu smantana.


Salam de biscuiti cu rahat de trandafiri, portocale si stafide galbene

1 kg biscuti "Populari"
750 g rahat
250 g margarina
6 linguri stafide
8 linguri zahar
Cacao 70 g
Apa 400 ml
Esenta rom (2 lingurite)
Coaja rasa de la 1 lamaie  (optional)

Se obtin 5 rulouri de cca 30 cm fiecare.
(Adaptati cantitatile functie de cantitatea finala dorita).
Timp de pregatire : 40 min.

Biscuitii "Populari" au inscris acest nume pe biscuite si se gasesc de vanzare vrac (de ex. in super-magazine).

Stafidele se pun intr-un castron, acoperite de apa calduta si in acest timp pregatim restul ingredientelor. Se taie rahatul bastonase (aromele le alegeti in functie de gustul dvs.). Se pun pe foc : restul de apa, zaharul, cacao, stafidele (si apa in care au stat). Cand fierbe acest sirop se adauga rahatul taiat bastonase si se mai dau cateva clocote. Se ia de pe foc, se pune margarina. Se amesteca pana ce margarina s-a topit. Adaugam esenta de rom si coaja rasa de lamaie. Gustati si mai adaugati esenta rom si zahar, dupa gust (tineti seama si cat de dulci sunt biscuitii folositi).
In timp ce se fierbe siropul, rupem biscuitii si ii punem intr-un  vas suficient de mare. 
Turnam peste ei siropul pregatit pe foc si amestecam cu o lingura ca sa se incorporeze siropul in biscuiti. Daca este necesar sirop suplimentar, incalziti apa cu zahar, eventual cacao si mai adaugati peste biscuiti. Amestecati din cand in cand, ca sa se insiropeze toti biscuitii (gustati). Puneti continutul pe folie, rulati si lasati sa se raceasca. Dupa racire, pastrati in frigider. Sunt mai buni dupa cateva ore de stat la rece.

Sugestie de servire: presarate cu merisoare.

Varianta « de dulce » : se inlocuiesc margarina cu unt, apa cu lapte, stafidele pe pun la inmuiat in rom sau cognac. Se poate servi cu frisca dulce.


Pofta buna si... spor la treaba !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu