vineri, 20 ianuarie 2012

MENIU FESTIV_CONTINUARE

Ce-mi place la noi, este aceasta succesiune de sarbatori- onomastici, care incep la sfarsitul lui noiembrie cu Sf.  Andrei si tin pana dupa prima saptamana din ianuarie, cand este Sf. Ioan. Ce prilej de a te intalni cu rudele si prietenii, recuperand depanarea amintirilor de la ultima intalnire pana acum! Chiar daca mergi la serviciu in perioada aceasta, atmosfera e mult mai relaxata, de parca in cateva ore, dupa ce se termina programul de lucru, ne intalnim pe partie sau la cabana, la o cana de vin fiert !
 
Iata insa ca perioada de petreceri tocmai s-a incheiat, si incepem sa ne tragem putin sufletul, dar nu mai inainte de a va propune tot un meniu festiv, ca o alternativa sau completare a celui anterior si care se potriveste oricand in cursul anului. Astfel :
•    Rulou de somon afumat cu umplutura de branza si ceapa verde
•    Rulada la cuptor de muschi de porc cu ciuperci si verdeturi
•    Tort «betiv » cu Irish Cream Baileys (daca vreti ca musafirii sa plece EXTREM de bine dispusi :)

Rulou de somon afumat cu umplutura de pasta de branza si ceapa verde
 
1 folie de somon afumat (are 5 buc)
2-3 linguri branza vaci/sau cottage/ sau crema de branza
Unt (optional)- cat o nuca
Smantana (optional) – o lingura
2-3 fire medii de ceapa verde
Piper (optional)
Sare (optional)
Zeama de lamaie (optional)
Timp preparare : 10 min
Nr portii : 5 rulouri

Branza de vaci se farama bine (recomandat cu mixerul), se amesteca cu untul inmuiat la temperatura camerei, pana devine o pasta densa (daca branza e suficient de bine scursa, fara zer, puteti adauga o lingura de smantana).
Daca folositi crema de branza (gen Philadelphia)- se poate amesteca cu unt.
 
Ceapa verde se taie rondele mici (subtiri) si se inglobeaza in crema de branza obtinuta. Se potriveste de sare (atentie- somonul e deja sarat si s-ar putea sa nu fie necesar sa sarati si compozitia) si un praf de piper.
 
Pe o fasie de somon,  se pune o lingurita cu varf de compozitie. Se ruleaza. Se poate stropi cu putina zeama de lamaie.
Se tin la frigider pana in momentul servirii.

Sugestie de servire : cu salata verde si paine prajita.

Rulada la cuptor de muschi de porc cu ciuperci si verdeturi
 
Muschi de porc ( cca 1,2 kg)
1 ceapa medie (taiata)
Vin 150 ml
Rozmarin (4-5 crengute)
Sare
Piper
Ulei

Umplutura:
300 g ciuperci
1 ceapa medie
1 legatura patrunjel
1 ou

Portii: 8-10
Timp de preparare: (fara marinarea la rece) 1h+ 1h 30min (cuptor)

 Se desface muschiul pe lungime, cu un cutit bine ascutit ; daca grosimea  carnii permite, se mai face o taietura (va arata ca o coala de hartie indoita in 3). Se bate carnea cu ciocanul ca sa se subtieze fibra.
Se unge cu ulei, piper, sare, se pun 3 crengute rozmarin proaspat pe mijloc si se pliaza celelate 2 laturi (arata ca o rulada fara umplutura). Se mai pun 1-2 crengute pe exteriorul carnii.
 
Se marineaza intr-un amestec de ulei, vin, sare, ceapa,  pentru  cateva ore (cel mai bine de pe o zi pe alta, pus in frigider, in vas acoperit) ; se roteste de cateva ori in marinata de la rece.
Umplutura : Ceapa se toaca si se caleste in putin ulei, pana se inmoaie. Se adauga ciupercile tocate si se fierb inabusit pana se inmoaie ciupercile, se presara sare si piper. Se ia de pe foc. Cand s-a racit umplutura, se amesteca cu patrunjel tocat si un ou batut.
 
Dupa marinare,  se scoate carnea, se indeparteaza crengutele de rozmarin care au parfumat, se umple carnea cu umplutura de ciuperci, se ruleaza si se leaga cu sfoara de canepa/bumbac.
Se reaseaza carnea rulata si legata in vasul cu marinata si se pune la cuptor pentru 1h 30 min (verificati dupa 1h 20min) ; se roteste din cand in cand friptura in vas, sau se uda cu sosul din vas ; daca scade sosul prea mult, adaugati putina apa.
 
Se serveste fierbinte, feliat, cu garnitura preferata si sosul scazut.

Tort «betiv » cu Irish Cream Baileys

 
Blat
4 oua (separate albusuri de galbenusuri)
1 lingura ulei
1 lingura apa
5 linguri zahar
3 linguri faina
1 lingura cacao neagra
½  plic praf de copt stins in zeama de lamaie

Crema cu Irish Cream Baileys
2 cutii crema mascarpone (de cate 250g)
4 linguri zahar
2 linguri apa
8-10 linguri Irish Cream Baileys

Insiropare blat
Varianta “super-betiva”: 10 linguri Irish Cream Baileys
Varianta “ametita”: sirop de zahar in apa (functie de gustul fiecaruia, mai dulce sau mai putin dulce)
Varianta mixta : faceti un amestec intre alcool si sirop, in proportiile dorite
Varianta super-betiva nu o recomand decat celor «antrenati », altfel s-ar putea ca musafirii sa nu mai nimereasca treptele la plecare : ).

Decor:
Frunze menta proaspete
Cacao pudra -1 lingurita

Portii: 12
Timp preparare: 1h

Blatul : Se amesteca galbenusurile spuma cu uleiul.
In paralel se bat albusurile cu apa si apoi se adauga zaharul, treptat, amestecand continuu.
Se inglobeaza, amestecand usor,  cu o lingura, crema de galbenusuri treptat in albusurile batute, se adauga in ploaie faina, amestecand usor, de jos in sus, praful de copt, cacaoa.
Se pune hartie de copt sau se unge cu ulei si tapeteaza cu faina o forma de copt (eu am folosit forma cu catarama si diametru de 25 cm). Se pune la cuptor, la foc mic, pentru 25-30 min (se incerca cu scobitoarea dupa 25 min). Se stinge focul la cuptor si o lasam sa se raceasca putin in cuptor. Nu deschideti usa cuptorului in primele 20 de min.  Dupa ce s-a racit putin o scoatem inca calda din forma, desprindem hartia de copt si insiropam blatul in una din cele 3 variante.
Cat sta la cuptor blatul, ne ocupam de crema:
Punem crema mascarpone intr-un vas de mixer.
Pe foc mic facem un sirop din 4 linguri zahar si 2 linguri apa, lasam sa se ingroase si cand capata o culoare slab galbuie (caramelizata), luam de pe foc si punem cu grija (vor sari stropi fierbinti) 8 linguri alcool, cate 1 lingura o data, amestecand foarte usor, dupa ce efervescenta scade. Sfat : folositi  o carticioara mai adanca, ca sa nu va stropiti.  Fara sa lasam sa se raceasca, turnam compozitia , treptat, amestecand la viteza mica, peste crema mascarpone, pana arata ca o frisca batuta, cu o consistenta potrivita pentru a putea decora. Daca e inca prea vascoasa, mai puneti 1-2 linguri alcool si amestecati.
Lasam sa se raceasca blatul si apoi ornam cu crema.

Decoram cu frunze de menta care se potrivesc foarte bine la gust cu crema si/sau cu cacao pudrata.

Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu