duminică, 8 ianuarie 2012

MENIU FESTIV

Sper ca ati avut un Craciun frumos si Un An Nou in care ati petrecut de minune!
La Multi Ani in 2012 si la cat mai multi ani impreuna !
 

Cum sarbatorile se tin lant de la inceputul anului, va propun urmatorul meniu (atentie- unele ingrediente trebuie marinate, decongelate din timp ; vedeti ce puteti face de cu seara) :
•    Salata Rucola cu branza Roquefort (mucegai albastru)
•    Rulouri de foietaj cu spanac si branza
•    Muschi de porc in crusta de piper
•    Tort cu blat nuca, crema fina de ness si krantz
 

Sfat : Cu o zi inainte puneti la marinat carnea pentru friptura, mutati aluatul de foietaj din congelator in frigider. A doua zi, cand va apucati de lucru, scoateti din congelator intr-un castron spanacul congelat si 1 pachet de unt (sa se inmoaie).

Salata Rucola cu branza Roquefort 

(sau alta branza cu mucegai albastru)
O "mana" de salata Rucola  
1 lingura ulei masline
2 lingurite otet balsamic
1 lingurita samburi nuca intregi sau tocati mare
6 bucati branza cu mucegai albastru, taiati bucatile in triunghi
12 felii salam Sibiu (optional)
1 ciorchine mic strugure dulce spalat (taiat in 4 bucati)

O salata rapida – pentru 3 persoane
Timp preparare : 5-10 min

Salata spalata si uscata (scursa de apa) se aranjeaza pe platou unde se asezoneaza cu ulei, otet, samburi nuca. Restul ingredientelor se monteaza pe farfurie, conform foto sau dupa propria imaginatie. :))))

 




Rulouri gustoase de foietaj cu spanac si branza
 

1 rulou aluat de foietaj 400g (de ex. din cele 2 din pachet aluat foietaj Bella)
300 g spanac tocat (congelat)
3 felii sunca/muschi file (dupa gust pot fi si adaugate 1-2 feliute slaninuta/afumatura)
100 g branza telemea (sau branza vaci, fara zer)
1 ceapa medie
Unt –  cat o nuca
Ulei – cca 1 lingura
2 oua
Sare, piper
Se obtin cca 9 portii.
 

Timp de preparare : (fara decongelare) 35 min+ cca 35 min (cuptor)

In ulei se prajesc usor (cateva minute) feliile de sunca in prealabil tocate de cca 1 cm si se dau de-o parte.  Ceapa tocata marunt se caleste in acelasi ulei (daca mai e necesar, se mai adauga putin ulei). Cand ceapa e inmuiata, se adauga peste ea spanacul (preferabil decongelat la temperatura camerei, ca sa dureze mai putin prepararea) si untul. Se lasa la foc mic, pana scade apa din spanac (cca 15 min considerand de cand spanacul din tigaie e total inmuiat), amestecand din cand in cand, sa nu se lipeasca.

Cand este aproape uscat, se ia de pe foc si se amesteca cu branza telemea maruntita, cu cca ½ lingurita piper macinat fin, cu sunca prajita ; gustati si daca e cazul, adaugati putina sare si extra piper. Lasati sa se raceasca.
Puneti 1 ou in compozitia de mai sus si amestecati.
Celalalt ou il bateti intr-o canuta si luati din el cca jumatate si puneti peste ingredientele deja amestecate cu ou. Restul de ou ramane in canuta- ne trebuie pentru uns (cu o pensula ).

Aluatul  de foietaj decongelat la temperatura camerei, dar inca rece, se intinde cu sucitorul inca cam 1/3 fata de cat este (cat folia care o acoperea). Cu un cutit, impartim in 3 dreptunghiuri egale, pe lungime; repartizam in mod egal compozitia, pe lungimea dreptunghiului, ungem cu oul batut marginea ce se va rula si capetele pe care le lipim (ca sa nu iasa compozitia la copt) si punem rulourile in tava de copt, pe hartie de copt (nu e necesar sa ungeti hartia). 



Se ung rulourile cu ou batut si se pun la cuptor la foc mic, pentru cca 30-35 min (verificati cand s-au aurit la suprafata ; functie de cuptor).
Se portioneaza si servesc calde, cu salata verde, rosii proaspete etc.

 



Muschi de porc in crusta de piper cu garnitura de orez si morcov piure
 

Muschi de porc ( cca 1,3 kg)
Piper in rasnita (amestec 3 culori)
3 frunze dafin
2 morcovi medii (rondele)
1 ceapa medie (taiata)
Vin 150 ml
Sare
Ulei
Portii : 8-10
Timp de preparare : (fara marinarea la rece) 15 min+ 1h 30min (cuptor)
Garniturile : in paralel cu coacerea la cuptor

Se scot tendoanele de pe suprafata muschiului. Se marineaza intr-un amestec de ulei, vin, foi dafin,  sare, morcov, ceapa,  pentru  cateva ore (cel mai bine de pe o zi pe alta, pus in frigider, in vas acoperit) ; se roteste de cateva ori in marinata de la rece.
Dupa marinare,  se tavaleste prin piper macinat ca sa fie acoperit uniform, se pune neacoperit in vasul cu marinata, in cuptorul incins, la foc mediu pentru 10 min pe fiecare parte. Se acopera vasul si se coace la foc mic inca 1h 20 min pana e patruns (verificati dupa 1h 10min) ; se roteste din cand in cand friptura in vas, sau se uda cu sosul din vas ; daca scade sosul prea mult, adaugati putina apa. Atentie- daca ati folosit vas de sticla termorezistenta, nu-l puneti in cuptorul incins, rece, dupa ce l-ati scos din frigider; lasati-l mai inatai sa se incalzeasca la temperatura camerei.


Inainte de finalizare, se lasa vasul descoperit, ca sa se rumeneasca pe fiecare parte cate 5-10 min si sa scada sosul. Daca sosul nu e suficient de scazut, se poate continua numai fierberea sosului, intr-un vas, pe aragaz, fara legume.
Puteti pregati un sos : legumele din sos se pot pasa, amesteca cu putina smantana si sosul de la fripura, se fierbe amestecul cateva minute, sa se ingroase ; se potriveste de sare.

Se serveste fierbinte, feliat, cu garnitura preferata si sosul scazut.
Atentie ! e picant !

Eu am ales drept garnitura orez fiert (orez cu bob mare -20 min fierbere) si un piure din morcovi fierti in abur (20 min) ; potriviti de sare garnitura. 

Ornati dupa inspiratie (idei: gogosar rosu sau cateva fire de cepsoara)!


Tort cu blat de nuca, crema ness si krantz
 
Blat
6 oua, separate galbenus de albus
8 linguri zahar
6  linguri nuca macinata
2 linguri de faina
1 praf de copt stins in zeama lamaie
150 g unt
Praf de sare

Crema de ness
2 cutii crema mascarpone (de cate 250g)- se gasesc in supermarket
3 linguri zahar
2 linguri ness (cafea solubila)- pt un gust mai pronuntat, puneti lingurile cu varf (puteti combina sau inlocui cu cafea solubila decofeinizata, dizolvata in o lingura apa fierbinte)

Decor

ciocolata rasa
zahar caramel/nuca prajita caramelizata, maruntite
sau o ciocolata cu migdale/nuci trase in zahar ars, maruntita in rasnita 
frisca batuta

Timp de preparare: 45 min blat +5 min ornare
(crema se face in paralel - cca 5-10 min)

Portii: 10-12

Blatul: Se amesteca galbenusurile spuma cu zahar si unt. Se adauga nuca macinata amestecand bine si apoi faina in ploaie. Se adauga praful de copt stins. Se incorporeaza usor albusurile batute spuma cu un praf de sare. Se toarna compozitia in forma rotunda unsa cu unt (daca folositi forma cu catarama nu e necesara hartia de copt); pentru tortul din foto, am folosit o forma cu catarama cu diametrul de 28cm. Se coace la foc mic pentru 30 min (se verifica cu scobitoarea). Lasati blatul sa se raceasca.
Ca sa o scoatem de pe fundul formei, departati usor cu mana de jur-imprejur marginea blatului copt de fundul formei si apoi treceti cu o ata de cusut pe sub blat; blatul se va desprinde fara sa se rupa ; daca vi se pare complicat – folositi hartie de copt unsa cu unt.

Crema: O preparam in paralel cu racirea blatului. In vasul de mixer se framanta putin crema mascarpone rece (tocmai scoasa din frigider) cu paletele mixerului.
La foc mic, se face un sirop din zahar si 3 linguri apa ; se da de-o parte cand s-a ingrosat si se amesteca cu cafeaua ; se mai pune putin pe foc, pentru lichefiere. Se toarna cate putin peste crema, si se incorporeaza. Daca s-a intarit inainte de incorporare in crema, se mai pune putin pe foc mic, pentru lichefiere.
 

Dupa ce s-a racit, blatul se orneaza cu crema.
Se orneaza cu frisca. Se presara decorul.
(Se poate pastra jumatate de ciocolata, 50g, care se topeste cu o lingura de apa si un varf de cutit unt si se pot face diferite ornamente din siropul de ciocolata). Lucrati repede, ca se intareste.

Tortul se pune la rece si se poate consuma dupa cca 1 h.
Este un deliciu, am fost inspirata ! De-abia astept sa-l repet ! :))

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu